Jantjes Bier is met passie gebrouwen om er met plezier
maar met mate van te genieten
TUINHUIS BROUWERIJ JANTJES UDEN
GESCHIEDENIS
Na een periode van 15 jaar als amateur brouwer thuis biertjes gebrouwen te hebben kwam in 1993 de overstap naar een professionele brouwerij, dit i.v.m. dat er in Uden in 1992 kersenfeesten waren en de organisatie daarvan bij mij kwamen voor een paar kratten kersenbier, helaas had ik deze niet en ben thuis in de keuken aan de slag gegaan voor 250 liter en waar ik geen tweede brouwsel van mijn vrouw mocht maken “ze vond het niet lekker ruiken” ben op zoek gegaan naar een brouwerij om daar mijn bieren te laten maken, na een paar brouwerijen bezocht te hebben of ik daar de kersenbieren kon laten maken werd deze uiteindelijk gevonden bij BROUWERIJ “de ZON” te Schaijk..

Na 3 brouwsels van 250 liter die binnen een week verkocht waren en het iedere keer heen en weer rijden naar Schaijk na mijn werk te veel werd, wou ik een eigen brouwerij beginnen in Uden en ben gestart in een oud woonhuis in de burgemeester Buskensstraat te Uden met medewerking van de gemeente, waar er weer enkele kersenbieren gebrouwen werden, maar ook het Amber en Dubbelbier met behulp van enkele vrienden o.a. Angelo Tielen en later Jan Koenders en nog later met mijn broer Aart. In de begin periode werden de etiketten getekend door Marius Hoofd en nu verzorgd hij ook weer enkele etiketten.

Dit woonhuis zou t.z.t. gesloopt worden en na enkele inbraken en vernielingen aldaar, en de gemeente eerder als gepland het gebouw opeiste ben ik uitgeweken naar Volkel in een oude loods en na de opening hiervan door Jan van Dommelen bekend van de Udense radio op 15 juni 1998, werd het brouwen weer voort gezet, ook kwamen er enkele nieuwe bieren bij o.a. “Hemelrijk wit en een tripel “Antonius Abt” dit omdat de brouwerij in de Antoniusstraat tegenover de Antoniuskerk stond.

Helaas kwam er eind 2001 toch een eind aan de eigen brouwerij i.v.m. dat Aart zijn eigen begin 2001 terug trok uit de brouwerij en mijn vrouw en ik gezondheids problemen kregen in dat jaar en de arts mij verzocht had om het rustiger aan te doen, i.v.m. problemen met mijn been, maar ook stond ik op het punt om het huurcontract te moeten verlengen voor 3 of 5 jaar, helaas op dat moment geen opvolger kon vinden wel later toen alles mondeling verkocht was, is er besloten om er mee te stoppen en de brouwerij is verkocht aan “Brouwerij de Boei” op Texel.

Achteraf had ik het aan moeten houden, maar ja dat is achteraf, want na 10 maanden was alles weer Oké.
Eind 2002 begon het Wijnhuis-Uden weer een paar keer om bier te vragen en ben ik begin 2003 met een huurbrouwerij begonnen en werd er gebrouwen bij de “Maasland brouwerij te Oss” met o.a. de Walhalla ketel aldaar.

Ook is er in 2005 de mobiele brouwerij van 100 liter ontstaan die geheel door mij zelf ontworpen en gebouwd is, waar ik ook mijn bieren op maakte bij de Maasland brouwerij en er werden ook bierbrouw party’s bij de mensen thuis of bij verenigingen mee gegeven nl. “ARNOLDUS BIERBROUW PARTY”.  Achteraf bleek deze installatie veel te groot te zijn en ben ik naar een kleine installatie over gegaan van 50 liter en nu dit jaar naar een waar 20 liter op gemaakt wordt.

Toen de Maasland brouwerij in 2010 de deuren sloot ben ik overgestapt naar “Brouwerij st. SERVATTUMUS” waar mijn bieren gemaakt konden worden en enkele bieren heb ik ook nog zelf gemaakt tot augustus 2015 bij “huisbrouwerij MIEGHELM te sint Michielsgestel”.

Te zijnde tijd hoop ik dat er weer een brouwerij in Uden komt, daarvoor ben ik nu een mede eigenaar aan het zoeken.
Helaas tot 2020 is het niet gelukt om opnieuw een andere brouwerij mee op te starten in UDEN, en gaat nu verder als amateur brouwer in zijn tuinhuisje.

de Brouwer Jan Martens

Tuinhuis Brouwerij Jantje
Saxofoonstraat 80
5402 CG Uden
the Netherlands
jantjesbierenuden@gmail.com
www.jantjesbieren-uden.nl

+31 (0)413 - 26 93 61 / +31 (0)6 - 53 19 48 13